SMAC! al Parlament – Resposta a l’Informe del CoNCA
El passat dimecres 2 de març vam ser a la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya on vam exposar la nostra posició respecte a l’Informe sobre La contractació d’artistes en espectacles públics, proposta de modificacions legislatives en matèria laboral, de Seguretat Social i fiscalitat per a l’actualització de la normativa, elaborat a proposta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts – CoNCA.
Podeu consultar el document que hem elaborat analitzant la proposta del CoNCA, així com el vídeo de la compareixença al Parlament.
Des d’SMAC discrepem d’aquesta proposta, ja que ens trobem que l’informe del CoNCA pretén reduir l’àmbit subjectiu del Dret del Treball, limitant la figura de l’empresari a la del productor, sota el pretext de reforçar la seguretat jurídica entre les parts. Aquest canvi perjudicaria greument a artistes i treballadores culturals en permetre la seva exclusió del règim general de la seguretat social. La conseqüència seria la pèrdua de drets laborals de les treballadores i d’obligacions de l’organitzador i l’augment exponencial de falsos autònoms.
Tot i que compartim part de l’anàlisi de les mancances i aspectes que cal millorar, no podem fer res més que mostrar la nostra profunda disconformitat davant de l’argumentari i les conclusions de l’informe del CoNCA i, recordem, que estem parlant d’un ens públic que hauria de vetllar per la correcta contractació i la protecció de les artistes i treballadores culturals.
Creiem que algunes de les esmenes que proposa l’informe del CONCA van en direcció contrària a les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball.
Per tant, entenem que l’informe del CONCA és contraproduent i contrari al sentir general de les finalitats del Dret del Treball. Entenem que el que pretén és modificar el RD 1435/85 per desdibuixar la figura de l’ocupador i eximir-lo de les seves obligacions, fet que afebleix i precaritza encara més a qui ens dediquem a les arts escèniques.